Svenskens Fisksoppa á la Fredagskväll på Kollektivet

Portioner 4-6

Ingredienser

  • 400g Torsk
  • 400g Lax
  • 400g Räkor (färska)
  • 1 Nät Blåmusslor
  • 1 St Fänkål (strimlad )
  • 2 St Stora morötter (strimlade)
  • 1 St Gullök (finhackad )
  • 200g Broccoli
  • 4 Dl Vitt vin (tort)
  • 4 Dl Grädde
  • 1 Burk Hela tomater
  • 2 Msk Crème fraîche
  • 1,5 Msk Tomatpuré
  • 1/2 Kruka Timjan
  • 1/2 Kruka Dragon
  • 1 Msk Curry
  • 1/2 Citron (saften)
  • 1 Klick Smör
  • Lite Olja
  • Salt och peppar

Notera!

En underbar fisksoppa som kan varieras i oändlighet. Passar utmärkt som bjudmat och gör sällan någon besviken. Blir det något över? Misströsta icke! Den är nästan än godare nästa dag, när smakerna fått stå till sig. Får du inte tag i skaldjur eller fiskskrov kan du använda dig av en god färdigköpt fiskfond. Hoppa då över steg 1 och koka istället upp den färdiga fonden med lite vatten och vinet.

Hur gör jag?

Fonden
1
Skala räkorna samt rensa och skrubba musslorna. Hetta upp olja i en kastrull. När det är riktigt varmt lägger du i musslorna, efter en halvminut häller du på vinet. Lägg på locket och låt musslorna ångkokas tills de öppnat sig, ca 5 min. Ta upp musslorna med en hålslev och släng bort de som ännu är stängda. Lägg musslorna i en bunke och sätt på plastfolie (detta gör att kokningen avstannar och att musslorna inte blir överkokta). Ställ musselfonden åt sidan. Hetta upp olja och en smörklick i kastrullen och lägg i räkskalen. Fräs i några minuter. Lägg i tomatpurén, löken och hälften av morötterna. Låt fräsa ytterligare några minuter. Häll sedan på musselfonden och fyll upp med vatten tills dess att allt är täckt. Låt fonden sjuda utan lock i ca 30 minuter. Skumma av då och då. Sila sedan bort skalen och grönsakerna från fonden.
Soppan
2
Koka upp fonden, låt reducera något och lägg i fänkålen, morotsstavarna och broccolin. Häll sedan i de hela bruktomaterna tillsammans med den finhackad timjanen, dragonen och curryn. Häll sedan i grädden, crème frâishe samt citronsaften. Smaka av med rikligt med salt och lite peppar. Låt soppan koka ihop i minst 10 minuter. Undertiden tärnar du fisken.
Slutligen
3
Lägg försiktigt i fisken i den heta soppan, den blir klar på några minuter. Var noga med att inte koka sönder fisken utan låt endast soppan sjuda.
Lägg musslorna och räkorna i djupa tallrikar. Slå på den heta soppan och strö över lite färsk timjan.

Soppan serveras med fördel tillsammans med en klicka aioli och nybakat bröd.