Pizza

Portioner 4
Den perfekta maten på en fredagskväll eller som middag på en bakfull söndag. Påläggen kan varieras i oändlighet. Lägg på det som du tycker är gott.

Ingredienser

  • 50g Jäst
  • 1 Tsk Salt
  • 1/2 Dl Olivolja
  • 3 Dl Vatten (fingervarmt)
  • ca 7 Dl Vetemjöl
  • 2 Konservburkar Hela tomater
  • 2 St Vitlöksklyftor (finhackad)
  • 1 St Gullök (finhackad)
  • 1 Msk Olivolja
  • 1 Grabbnäve Färsk basilika
  • 2 St Mozzarella (buffalo)
  • 200g Parmesanost (finriven)
  • En god salami
  • Ruccola
  • Körsbärstomater

Hur gör jag?

Degen
1
Smula ned jästen i en bunke och lös upp den i fingervarmt vatten. Häll sedan i salt, olja och eventuellt en nya socker. Häll i mjölet, lite i taget, och knåda tills du har en smidig och elastiskt deg. Spara resten av mjölet till utbakningen. Var nog med att inte ha i för mycket mjöl, då blir det kompakt och jäser inte. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Tomatsåsen
2
Hacka lök och vitlök fint. Blondera löken i oljan. Tillsätt de hela tomaterna på burk. Krossa tomaterna med en trägaffel och låt koka i ca 30 minuter. Tillsätt då den finhackade färska basilikan och smaka av med en nypa socker, salt och peppar. Låt puttra i ytterligare några minuter.
Slutligen
3
Kavla ut degen tunt och lägg på tomatsås och pålägg. Grädda mitt i ugnen på högsta möjliga temperatur, gärna på en pizzasten, tills dess att den är klar.
Toppa med ruccola och färsk basilika. Ringla över lite god olivolja.