Pizza
Portioner | 4 |
Den perfekta maten på en fredagskväll eller som middag på en bakfull söndag. Påläggen kan varieras i oändlighet. Lägg på det som du tycker är gott.
Ingredienser
- 50g Jäst
- 1 Tsk Salt
- 1/2 Dl Olivolja
- 3 Dl Vatten (fingervarmt)
- ca 7 Dl Vetemjöl
- 2 Konservburkar Hela tomater
- 2 St Vitlöksklyftor (finhackad)
- 1 St Gullök (finhackad)
- 1 Msk Olivolja
- 1 Grabbnäve Färsk basilika
- 2 St Mozzarella (buffalo)
- 200g Parmesanost (finriven)
- En god salami
- Ruccola
- Körsbärstomater
Hur gör jag?
Degen | |
1 | |
Smula ned jästen i en bunke och lös upp den i fingervarmt vatten. Häll sedan i salt, olja och eventuellt en nya socker. Häll i mjölet, lite i taget, och knåda tills du har en smidig och elastiskt deg. Spara resten av mjölet till utbakningen. Var nog med att inte ha i för mycket mjöl, då blir det kompakt och jäser inte. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. | |
Tomatsåsen | |
2 | |
Hacka lök och vitlök fint. Blondera löken i oljan. Tillsätt de hela tomaterna på burk. Krossa tomaterna med en trägaffel och låt koka i ca 30 minuter. Tillsätt då den finhackade färska basilikan och smaka av med en nypa socker, salt och peppar. Låt puttra i ytterligare några minuter. | |
Slutligen | |
3 | |
Kavla ut degen tunt och lägg på tomatsås och pålägg. Grädda mitt i ugnen på högsta möjliga temperatur, gärna på en pizzasten, tills dess att den är klar. Toppa med ruccola och färsk basilika. Ringla över lite god olivolja. |