Okonventionella Kåldolmar

Ingredienser

  • 1 Huvud Savojkål
  • 500g Lammfärs
  • 2 St Gula lökar (finhackade)
  • 2 St Vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1 Klick Smör
  • 1 Dl Grönsaksbuljong
  • 3/4 Dl Ströbröd
  • 1 St Äpple
  • 1 Tsk Kummin (mortlad)
  • 1 St Ägg
  • 100-150g Blåmögelost (Gärna en Jämtost eller någon annan bra svensk ädelsot)
  • Salt & peppar
  • 3 Dl Vatten
  • 2 Dl Äppelmust
  • 1 Dl Grädde
  • 1 Skvätt Portvin
  • Lite Soja
  • Salt
  • ev 1 Tsk Vildpeppar från Madagaskar (Sällsynt, men mycket gott! )

Notera!

En modern tolkning av klassisk svensk husmanskost. Mögelosten ger kåldolmarna en härlig smak och vildpepparn från Madagaskar förser såsen med ett mäktigt djup. Personligen föredrar jag savojkål till Kåldolmar men klassiskt görs det på vitkål. Till Kåldolmar är det är gott att göra de rårörda lingonen med sirap istället för socker.

Hur gör jag?

Fyllningen
1
Blanda buljongen och ströbrödet och låt det dra. Blondera den fint hackade löken och vitlöken tillsammans med smöret i en panna. Lägg löken i en bunke och blanda med lammfärsen, ströbrödsmeten, det rivna äpplet, kummin, ädelosten och ägg. Smaka av med salt och svartpeppar.
Dolmarna
2
Plocka bladen på savojkålen och skär bort den tjockaste delen av roten. Blanchera i saltat vatten i några minuter, tills dess att kålen blir lite mjuk och medgörlig. Lägg ut kålen på ett skärbräde och fyll med lagom mycket färs, ca 1dl. Vik in långsidorna och rulla ihop dolmarna. Bryn dolmarna med smör i stekpannan under någon minut och lägg sedan i en ugnsfast form. Häll över stekskyn och vattnet och ställ in i ugnen på 220 grader i ca 35 minuter.
Såsen
3
Ta upp dolmarna och håll dem varma. Häll stekskyn i en panna och låt reducera. Slå i grädden, musten, portvinet, kalvfonden och sojan. Låt koka ihop och smaka av med salt. Blanka slutligen såsen med en klick smör och smaksätt med vildpepparn. När du haft i vildpepparn i såsen får den inte längre koka, då blir såsen besk.
Slutligen
4
Servera kåldolmarna med kokt eller ugnsrostad potatis, rårörda lingon och ättiksgrönsaker.

Smaklig spis!