Lättrimmad, halstrad Torskrygg med bomkålspuré, äppel- & sidfläskmirepoix, rödbeta, skirat smör och pepparrot

Portioner 4
En lyxig och delikat fiskanrättning som passar perfekt till lite festligare tillfällen.

Ingredienser

  • 800g Toskrygg
  • 4 Dl Vatten
  • 2 Msk Socker
  • 2 Msk Salt
  • 1 St Rödbeta
  • 1 Msk Vinäger
  • 1 St Blomkålshuvud
  • 3 Dl Vispgrädde
  • 1 St Äpple (Svenskt och syrligt)
  • 1 Bit Bröstsida av gris (sidfläsk) (Rökt)
  • 200g Smör
  • 1 Bit Pepparrot
  • 1 Vippa Dill
  • Salt & peppar

Notera!

Istället för skirat smör kan denna rätt med fördel ätas med brynt smör. Smält då smöret tills dess att det får en gyllene färg och börjar dofta av hasselnöt och kola.

Hur gör jag?

Fisken
1
5 timmar i förväg: Blanda vatten, socker och salt. Lägg troskryggen i rimningslagen och låt ligga i några timmar.

Strax innan servering: Ta upp och torka av. Peppra och salta eventuellt lite extra. Stek sedan fisken med smör i en het panna, med skinnsidan nedåt, tills dess att den börjar bli glansig och skiktar sig. Då är den perfekt!
Rödbetan
2
Koka rödbetan i lättsaltat vatten i ca 30 minuter. Skölj och skala sedan under rinnande kallt vatten. Skiva tunt och lägg i en skål tillsammans med lite salt och vinägern.
Purén
3
Rensa och dela blomkålen. Koka den i en kastrull tillsammans med grädden. Häll av grädden när blomkålen är mjuk och fin, men spara den i en skål bredvid. Mixa blomkålen slät och tillsätt det varma gräddavkoket tills önskad konsistens är uppnådd. Smaka av med salt och peppar.
Äppel & sidfläskmirepoix
4
Tärna sidfläsket fint och stek knaprigt. Tärna äpplet (för att undvika att äpplet blir brunt kan du pressa över lite citron). Blanda ihop till en kompott.
Slutligen
5
Smält smöret och skira bort bottensatsen.

Servera den nystekta torskryggen med tillbehören, rikligt med hett skirat smör, nyriven pepparrot och dekorera med en dillvippa.