Köttbullar med potatismos, rårörda lingon och pressgurka

Portioner 4
En odödlig klassiker som passar perfekt som såväl vardagsmat som bjudrätt. Köttbullar är en delikatess och ett hantverk och jag kan garantera att ingen lämnar middagsbordet missnöjd efter att serverats denna magiska anrättning.

Ingredienser

  • 300g Nötfärs
  • 200g Fläskfärs
  • 1 1/2 Dl Vispgrädde
  • 5 Msk Ströbröd
  • 2/3 St Gullök (riven)
  • 1 St Ägg
  • 1 Nypa Muskotnöt (riven)
  • 1 1/2 Tsk Salt
  • 1 Krm Svartpeppar (nymalen)
  • 15 St Potatisar (medelstora)
  • 50g Smör
  • 1-1,5 Dl Mjölk (röd, eller gräddmjölk)
  • Salt & peppar
  • 2,5 Dl Lingon
  • 1 Dl Socker
  • 1 St Gurka
  • 3 Krm Salt
  • 2 Msk Ättikssprit
  • 1 Dl Vatten
  • 3,5 Msk Strösocker
  • Några Vitpepparkorn
  • 1 Knippe Persilja (hackad)

Notera!

En odödlig klassiker som passar perfekt som såväl vardagsmat som bjudrätt. Köttbullar är en delikatess och ett hantverk och jag kan garantera att ingen lämnar middagsbordet missnöjd efter att serverats denna magiska anrättning.

Hur gör jag?

Köttbullar
1
Blanda vispgrädden med ströbrödet och låt det svälla i ca 10 minuter. Riv löken. Svetta hälften av löken i en klick smör tills dess att den är gyllene och mjuk. Blanda färsen, löken (rå & stekt) ägget, muskoten samt salt och peppar med ströbrödsblandningen.
Blöt händerna och rulla smeten till medelstora fina bollar. Stek köttbullarna i smör, på medelhög värme, tills dess att de är genomstekta och har fått en fin yta.
(Tips: Slå i lite grädde och en skvätt soja i stekpannan när du stekt klart köttbullarna. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt en skvätt portvin. Nu har du en god gräddsås.)
Moset
2
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är klar. Värm mjölken, moset blir krämigare då. Pressa eller mosa potatisen och klicka i smöret. Tillsätt sedan mjölken successivt tills du nått en trevlig konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite riven muskot.
Rårörda lingon
3
Rör ihop lingonen med sockret och en nypa salt.
Pressgurka
4
Skiva gurkan tunt och lägg i en skål. Strö över salt och låt gurkan vätska i ca 30 minuter. Undertiden kan lagen förberedas genom att blanda övriga ingredienser. Häll av, och krama ur gurkan från, all vätska. Häll lagen över gurkan och låt dra någon timma innan servering.