Kolja med kantareller, vitvinsås smaksatt med Västerbottenost samt sommarens sista primörer

Portioner 4
En fantastisk fiskrätt som gör sig bäst på sensommaren när grönsakerna fortfarande är fantastiska och de första kantarellerna sett dagens ljus. Använd altid färsk fisk och be gärna fiskhandlaren om skrovet. På detta kokar du sedan en underbar fond.

Ingredienser

  • 800g Koljafilé (Eller annan torskfisk)
  • 3 Dl Vitt vin (Tort)
  • 1 St Citron (I klyftor)
  • 1 Knippe Persilja
  • 2 St Lagerblad
  • Salt & peppar
  • 2 St Schalottenlökar (Finhackade)
  • 2 Klickar Smör (Rejäla)
  • 3 Dl Vispgrädde
  • 200g Västerbottenost (Riven)
  • 300g Kantareller
  • Efter smak Primörer och potatis

Hur gör jag?

Fisken
1
Salta och peppra fisken och rulla till små rullader. Lägg i en långpanna med smörad botten. Häll på vinet, lägg i citronen, persiljan, lagerbladen och eventuellt lite vatten. Ställ in i ugnen på 150 grader i ca 15minuter. Fisken är klar när den når en innertemperatur på ca 47 grader.
Såsen
2
Blondera schalottenlöken i en klick smör. När fisken är klar lägger du den att vila, på en ren kökshandduk, och häller ned fiskspadet i såspannan med löken. Låt reducera. Häll sedan i grädden och låt såsen reducera ytterligare. Smaka eventuellt upp såsen med en god fiskfond. Smaka av med salt och peppar. Slutligen vispar du ner en klick smör för att sk. "blanka" såsen. När såsen är klar lägger du i den rivna Västerbottenosten och låter den smälta under omrörning. Såsen är nu klar att serveras.
Kantarellerna
3
Torrstek kantarellerna i en panna tills dess att det mesta av svampens vätska har dunstat. Slå då i en klick smör och slunga svampen. Smaka av med salt och peppar.
Slutligen
4
Blanchera primörerna i lättsaltat vatten i någon minut. Koka potatisen. Servera direkt. Värm eventuellt upp fisken i såspannan om den hunnit kallna.