eller en Grammis i matlagning

Det har varit dåligt uppdaterande denna helgen, men det har helt och hållet berott på att jag har haft fullt upp med annat. I fredags hade jag det underbara nöjet att få ta ett glas vin med tre av mina Mästerkocksvänner. Jennie och Pia från finalgänget och Lotta som jag kom mycket nära i Gävle. Pia hade möten här nere i söder och vi passade således på att förena nytta med nöje. Vinet, som intogs på Klostergatan, fick ett angenämt avbrott när Sakarias från Lorentz och Sakarias kom fram och ville fotografera sig tillsammans med oss. Hans flickvän gillade tydligen Mästerkocken och han, som var ute på turné, ville skicka en hälsning till henne. Sagt och gjort poserade vi med honom, och han med oss. Vips så fick hans flickvän en bild på oss kockar, och vi en bild på en nybliven Grammis-vinnare. Kul!

I lördags var det då äntligen dags för den efterlängtade matlagningskursen som jag sedan långt tillbaka hade inplanerad. Platsen var Kollektivet och gästerna bestod i ett gäng tjejer från Industriell Ekonomi. 8 st till antalet var de och den ena gladare än den andre. Menyn var till viss del inspirerad av maten jag käkade i onsdags och såg ut som följer. Desserten kom dock från senaste numret av Mat & Vänner.

Förrätt

Lättrimmad halstrad Marulk med palsternackspuré, dillskum och passionsfruktsemulsion samt stenbitsrom, rostad mandel och syrad rödbeta.

Varmrätt

Helstekt kalventrecôte med gnocchi, morot, shiitake samt tryffel & salviabearnaise och rödvinssås.

Dessert

Pain d’epice med karamelliserad hasselnöt, chokladcrème och vaniljhjortron.

 

Flickorna skötte sig galant och även om det tog en aning längre tid än väntat blev det mat på bordet. Gott blev det dessutom och att döma av ljudnivån på konversationerna även trevligt. 8 personer var dock lite i överkant, rent logistiskt, i vårt lilla kök, men finns det hjärtrum finns det stjärtrum.

Summan av kardemumman blev det dock en riktigt lyckad kväll med många skratt, mycket vin och god mat.

Söndagen bestod sedan av städning, återhämtning och planering inför dagen. När jag skriver detta sitter jag på tåget på väg till Göteborg tillsammans med en brakförkyld Adam. Vi skall till Bästkusten för att träffa fastighetsägare och investerare till vårt projekt, och tummarna är förhoppningsfullt hållna.

Återkommer med uppdatering om utkomsten.

Happy monday, som Stina hade sagt!

11459_384677321630892_785423466_n