eller ägg och kaviar

Det finns få saker som jag inte tycker om, men kokt ägg med Kalles kaviar är en av dem. Att det dessutom inte är det klassiska matsäcksvalet är nog allmän kännedom. Därför förvånade det mig att en man, i 45års åldern, på min föreläsning idag plockade fram just detta. Doften av kokt ägg och kaviar lade sig tung i föreläsningssalen och jag var garanterat inte den enda som reagerade. Det måste väl finnas mer socialt accepterade mellanmål att tillgå? Det är dock kul hur han med absolut ignorans och totalt oberörd börjar tömma kaviartuben på äggen och mumsa, mitt ibland 150 obekvämt medvetna studenter. Härligt på ett underligt sätt.

Utöver denna lilla vardagliga iakttagelse har dagen varit bra, men ganska händelsefattig. Härlig med ett vardagligt lunk.

I morgon är det Sveriges Mästerkock igen. Äntligen!

Tänkte passa på att tipsa om hur man gör världens bästa tomatsås. Den är fantastisk enkel att göra, men kräver sin tid på spisen.

Hacka schalottenlök och vitlök fint och blondera i en god olivolja. När löken svettats ett tag häller du i några hela tomater på burk. Hela tomater på burk har mycket högre och bättre smak än krossade tomater och är att föredra framför de krossade vid alla tillfällen. Mutti är mitt personliga favoritmärke, verkligen högkvalitativt. Låt såsen puttra ett litet tag och krossa sedan tomaterna med sleven. Häll på någon deciliter av ett gott rött vin och låt sedan sjuda tills såsen har en tjock konsistens och är mörkt röd. Hacka färsk basilika och lägg i såsen när cirka en halvtimma återstår. Smaka av med en nypa socker, salt och svartpeppar. Enkelt, genialt och barnsligt gott! Glöm inte att en tomatsås verkligen behöver sin kärlek.

Kila nu in i kylen och dumpa era färdigköpta pastasåser. Nu är det detta som gäller!

Detta är en perfekt grund och kan självklart anpassas i oändlighet. Hetta upp med chili och hacka i oliver. Lägg i stekt svamp. Blanda med färska handskalade räkor eller kräftstjärtar. Go for it! Det finns lika många varianter som det finns saker att ha i. Allt passar nästan att kombinera med denna ljuvliga bas. 

Lycka till och smaklig spis!

Tomatsas