eller måndag hela veckan

Dagen har varit en måndag likt alla andra måndagar, det vill säga en mjukstart på veckan. En föreläsning och inte mycket mer. Fick en plötslig längtan efter fiskgratäng och gjorde slag i saken. Jag har den trevliga förmånen att ha ett mycket gott smakminne. Får jag väl stoppa någonting i munnen kan jag minnas hur det smakade fler år efteråt. Idag mindes jag plötsligt en fiskgratäng som vi brukade köpa hos fiskhandlaren på Askims torg när jag var mindre. En gratäng med det obligatoriska potatismoset, lax samt med en härligt syrlig dillsås. Såsen påminner nästan om Sannefjordssmör, en annan sås, som jag har en förvånande stark koppling till. Basen är gjord på crème fraîche och smör, samt smaksatt med citron och dill.

Ikväll blev det en variant på denna härliga fiskgratäng. Lite nyinköpt och lite skåpmat bildade tillsammans en riktigt trevlig gratäng som föll både mig och min gode vän Kalle i smaken.

Hade en fika med fantastiska Pia från Mästerkocken idag, men olyckligt nog fick hon ställa in sin resa till Lund. Hon meddelade dock att hon kommer ner om någon vecka istället, så jag antar att jag får vänta enligt principen, ”den som väntar på nått gott”.

Som tur var skall jag käka frukost med Jennie i morgon, min mästerkocksabstinens mättas således redan då.

Hejsan svejsan!

bild kopia 2