eller bullar och Biff Rydberg

Idag känner jag att förkylningen har tappat sitt, tidigare fasta, grepp om mig och energin börjar återkomma. Därför har det varit en riktigt huslig dag. Storstädning och sortering av tvätt har växeldragits med bullbak och tillagande av Biff Rydberg. Sovmorgon satte käppar i hjulet för en riktig lunch men öppnade å andra sidan upp för en tidig middag.

Idag bjöds det alltså på en av mina absoluta favoriter, Biff Rydberg. Denna klassiska rätt som från början serverades på Hotell Rydberg i Stockholm är idag en ödödlig svensk husmansklassiker som kan vara helt fantastisk, rätt tillagad, och ganska hemsk om den är gjord fel.

I grund och botten är det en demonterad lyxig pytt i panna. Oxfilé i bitar, lök och potatis och alltid ackompanjerad med en rå äggula. Jag serverar den alltid med ölinkokt lök, senapscrème och lite hackad persilja till.

Den verkar löjligt lätt att tillaga men djävulen sitter i detaljerna.

Hacka den gula löken och stek den i smör. Slå sedan på lite öl och låt den koka in.

Blanda sedan crème fraîche  och dijonsenap till en kräm, smaka av med salt och lite peppar.

Tärna och stek potatisen i rapsolja och lite smör tills den blir gyllenbrun och frasig, innan du blandar den med finhackad persilja.

Slutligen putsar du och tärnar oxfilén. Stek köttet på hög värme i olja och lite smör i några minuter. Du vill få en fin stekyta men inte genomsteka köttet. Oxfilé skall inte serveras helt genomstekt, under några omständigheter. Det är ett helgerån i dess rätta betydelse.

Sen är det bara att lägga upp köttet, potatisen löken och crèmen på en tallrik och toppa med en äggula.

En klassiker är tillagad!

Nu börjar bullbaket ta sig på riktigt. Återkommer under kvällen eller i morgon med resultatet och recept.

Smaklig spis!

biffrydberg

Leave a Reply

Your email address will not be published.