eller Skånes längsta badbrygga

Det har varit en lugn söndag på Kollektivet. Efter helgens ståhej undanflydde vi verkligheten för en stund och tog oss bort till Bjärred. Kaffe på Saltsjöbadet avslutades med en promenad tillbaka till Lund. Hurtigt!

IMG_2094

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då det har efterfrågats en pommes-skola på min facebook-sida kommer här mina 1,2,3 för de perfekta pommes fritesen. Håll till godo!

Pommes frites-skolan

Pommes frites, pommes, strips, franskisar. Kärt barn har många namn. Men hur får man dem perfekta? Nedan har du svaret.

För att få den perfekta pommes fritesen måste du tillaga potatisen 3 gånger. Koka, fritera och fritera. Följ instruktionerna, och jag lovar att du inte blir besviken.

Köp en bra bakpotatis och skala den innan du strimlar den. Med skal på blir pommes fritesen inte lika krispiga. Temperaturerna är mycket viktiga och några grader upp och ner spelar stor roll. Att göra pommes i en fritös är därför betydligt mycket lättare än att göra i en kastrull. Efter som du saltar när vattnet du kokar potatisstavarna i behöver du inte salta stripsen efteråt.

* Skala och skiva potatisen i fina pommes frites.

Pommes strimlade

 

 

 

 

 

 

 

* Fyll en kastrull med kallt välsaltat vatten och lägg i potatisstavarna.

Kokt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Sätt kastrullen på plattan och värm upp vattnet tills vattnet just börjar koka. Då är potatisen lagom kokt. Den skall vara mjuk men inte gå sönder.

IMG_2103

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Lägg potatisstavarna i kylen och låt ligga tills dess att de är kalla. Undertiden hettar du upp en kastrull med olja till 160°-165°.

IMG_2104

 

 

 

 

 

 

 

 

* Fritera pommes fritesen i den 160°-165° varma oljan tills dess att de får en krispig yta men inte någon färg.

IMG_2111

 

 

 

 

 

* Lägg pommes fritesen i kylen tills de kallnat. Hetta undertiden upp oljan till ca 195°.

IMG_2112

 

 

 

 

 

 

 

 

* Fritera sedan pommes fritesen en andra gång till dess att de fått en fin gyllenbrun färg. Nu är de krispiga på utsidan och mjuka och salta inuti.

IMG_2114

 

 

 

 

 

 

 

 

Smaklig strips!

Leave a Reply

Your email address will not be published.