eller köttskola for dummies

Jag och min kompis, tillika kollektivist, Adam arbetar för fulla muggar med budgetar och strategier inför sommaren. Vi planerar nämligen att öppna en liten restaurang, om allt faller väl ut. Det är ett stort steg, men är det någon gång i livet man skall ge sig in i den branschen är det väl nu? Vi är båda unga, hungriga och fulla av driv. Nu har vi dessutom tid och möjlighet, något man inte kommer att vara bortskämd med när man blir vuxen, har jag hört…

Skall bli mycket kul och intressant att se om alla bitarna faller på plats. Det är betydligt mycket mer att tänka på än vad man kan tänka sig.

Middagen idag blev enkel men mycket god. Jag såg filmen Looper för några dagar sedan och har allt sedan dess varit sugen på en rätt som käkas i filmen. Steak and eggs. Entrecôte med pommes & scrambled eggs helt enkelt. Låter så sjukt att jag var tvungen att testa. Köttbiten stekte jag rakt upp och ner, äggröran smaksatte jag dock med ädelost. Allt serverades sedan med lite hemgjorda pommes. Resultatet: överraskande gott.

När man steker kött är det några få saker som man skall tänka på för att det skall bli riktigt bra. Nedan kommer Carls köttskola for dummies.

* När du väljer kött skall du tänka på att färgen. Köttet skall vara mörkrött och välmarmorerat.

* Köttbiten skall vara rumstempererad när du steker den, så ta ut den ur kylen i god tid.

* Torka köttet torrt samt salta och peppra rikligt.

* När du steker köttet skall pannan vara så het som möjligt. Stek köttet i en naturell olja, typ raps. Anledningen till att du steker i olja istället för smör är för att olja tål betydligt mycket högre temperatur än smör (när du vänt på köttbiten kan du klicka i en smörklick i pannan för smakens skull).

* Lägg i köttbiten, bort från dig, och stek tills dess att de första dropparna köttsaft ”kryper upp” på ovansidan.

* Vänd köttet och stek tills den första köttsaften sipprar upp även på denna sida. När detta sker är köttet klart, d.v.s medium/rare. Här handlar det om sekunder.

* Låt köttet vila i några minuter innan du serverar det.

Lycka till och smaklig spis!

Kött

Has one comment to “Fifflar inför framtiden”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Ellinor - 17 januari, 2013 Svara

    Skulle man inte kunna få pommesskola för dummies också? Såg sjukt goda ut!

Leave a Reply

Your email address will not be published.