eller konsten att koka soppa på en spik

Det är äntligen fredag och allt vad det innebär och medför. Denna fredag är dock inte som alla andra. Finsällskap med hemvist i såväl Göteborg (Anton Karlsson, gourmand och mat-partner-in-crime) som Staterna (Fredrik, originalkollektivist) anländer för samkväm. Mycket trevligt. På menyn för kvällen står fisksoppa, en fisksoppa som har blivit så intimt förknippad med mig att den numer går under namnet Svenskens Fisksoppa. Från början är den min mammas. Hon brukade laga den på helgerna i barndomshemmet i Askim, och det blev snabbt familjens klassiska bjudrätt. Snabbt ihopslängd, smålyxig och välsmakande var den en given succé på fredagskvällarna hos vänskapskretsens gourméer såväl som bland barn och matnoviser.

Soppan har sedan följt mig genom livet och har tillagats i tid och otid. På Skeppers Grill på Käringön, i en lägenhet i Silema på Malta, i köket på Östgöta Nation i Lund och i somras på min egen lilla bisto Rökeriet är bara ett fåtal av alla de platser där den tillagats.

Grundreceptet är enkelt. Fiskfond, grädde och vin kokas upp. I med grönsaker, dragon, timjan, curry och krossade tomater. Smaka av med salt och peppar. I med fisk och räkor. Klart!

Med årens gång har receptet dock modifierats, till det bättre om du frågar mig. Och så är det med matlagning i stort. Matlagning är en ständig process, någonting i konstant förändring. Att verkligen kunna laga mat är att behärska konsten att kunna koka soppa på en spik. Att anpassa dina recept efter möjligheterna som givs och omständigheterna som för tillfället råder. Undersök vilka råvaror som är bäst, vad du får tag på och vilka grönsaker som är i säsong och våga anpassa ditt recept efter det. Då blir det som bäst.

Jag garanterar dig att fisksoppan jag serverade Sandra, Henrik, Kerstin, Annie och Mia på Malta var en helt annan än den vi åt i kväll, men förmodligen mist lika god, på sitt alldeles egna och unika sätt. Präglad av de smaker och råvaror som det maltesiska skafferiet för stunden erbjöd. Vill du veta hur min soppa blev i kväll? Klicka här så får du Svenskens Fisksoppa á la Fredagskväll på Kollektivet.

Trevlig helg och smaklig spis!

Svensken Fisksoppa

Leave a Reply

Your email address will not be published.