eller my 15 minutes of fame

Det är en regnig måndag i september. Klockan är 8 på morgonen och jag har efter total panik, fullkomlig kalabalik, bilåkande i racerfart och fisk köpt via en bakdörr i Lomma, äntligen kommit fram till Sundspärlan i Helsingborg. Jag är den förste som skall gå in till juryn och ges en knapp timme att tillreda den viktigaste maträtten i mitt liv. Jag tänkte jag skulle köra på ett ganska säkert kort, torsk. Jag vet inte själv, av förklarliga anledningar, men jag har hört att jag tappades i en balja med fisk som nyfödd och har därför en fäbless för denna delikata råvara.

Dagen innan, den första auditiondagen, var jag den siste på plats och tvingade stå ute i Skånskt spöregn bra mycket längre än önskvärt. Nu var jag dock förste man på plats och fick därför komma in i Sundspärlans värmande lokaler redan vid ankomst.

Sundspärlan

Efter ett väldigt hackande, puréande och stekande lastade jag vagnen full med mat och rullade med relativt självsäkra, men ändock förväntansfulla och nervösa steg, in till juryrummet. Det var dags för sista lägget, och provsmakningen. Jag kände mig förvånansvärt lugn när jag presenterade min mat och de tre ”vise männen” var snarare snälla och gubbroliga än skrämmande. Leif var först fram. Sen kom Markus. Sist kom Per. Hur gick det? Vad sa de? Återstår att se…

Klockan 20:00 i TV4 i kväll kommer upplösningen.

Avsmakning audition

© TV4:s Sveriges Mästerkock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.